Ons dorp *

22-3-2019

Pannenkoekendag 2019.

Het was vandaag weer nationale pannenkoekendag vandaar dat er weer gesmuld kon worden in de kantine van ELKO in Elim. Een aantal vrijwilligers geassisteerd door de schooljeugd hebben er weer een echte verwendag van gemaakt. Voorafgegaan door een heerlijke soep gevolgd door een lekkere salade en daarna natuurlijk het hoofdgerecht de Pannenkoeken. Jong en oud hebben weer genoten het was heerlijk, dankjewel.17-3-2018

Pannenkoeken bakken.
Ja het was vandaag nationale pannenkoekending, nou en daar hebben we van genoten want de jeugd van Elim heeft voor de ouderen heerlijke pannenkoeken gebakken. Vanaf half vier waren we welkom in de kantine van korfbalvereniging Elko en terwijl de jeugd ons bezig hield met een spelletje bingo werd alles in gereedheid gebracht voor het bakken van de pannenkoeken, en na de bingo werd er onder het genot van een heerlijk drankje gesmuld van de heerlijke pannenkoeken gebakken door de schooljeugd van Elim onder toezicht van een aantal vrijwilligers. Vrijwilligers en jeugd het was geweldig, dankjewel voor jullie inzet.
21-2-2018

Drentse avond.
Het was vanavond weer een gezellige drukte in 't Vonder. Roelof en Stoffer hadden in samenwerking met 't Huus van de Taal een Drentse avond georganiseerd met de nadruk op vroeger en dan in de vorm van oude foto's  hoe zag Elim er uit toen de wijken en het Dwarsgat nog bevaarbaar waren maar ook hoe houden we onze mooie drentse taal levend want het blijkt wel dat er door de jeugd steeds minder plat gepraat wordt. Ook waren Alja en Diana van 't Huus van de Taal als docenten aanwezig om een broescursus Drents te geven en dan voornamelijk! hoe schrijf ik dat. Ongeveer 60 mensen kwamen naar 't Vonder om te genieten van de oude plaatjes en samen hebben we er dan ook een hele gezellige avond van gemaakt.

   

 

 


17-11-2017

Kerstversiering.
Vanmorgen zijn onze vrijwilligers al weer vroeg gestart met het plaatsen van de kerstversiering eerst wordt er natuurlijk samen een pittige bak koffie gedronken in 't Vonder daar wordt de werkwijze besproken en worden de taken verdeeld. De hele boel is van tevoren al gecontroleerd en in orde bevonden alles wordt op een aanhanger geladen en daar waar zich een aansluitpunt bevind weer afgeladen. Rieks is als eerste bezig om alle verborgen plekken onder de bestrating bloot te leggen waar een mast komt te staan daarna komen de andere mannen om de verlichting te plaatsen en aan te sluiten. Als de klus er op zit wordt er onder het genot van een ............ nog even nagepraat in 't Vonder en nu kunnen we tot oudjaarsdag weer genieten van onze mooie kerstverlichting.

   

   9-9-2017

Einde feestweek 2017
Ondanks dat het bijna de hele week slecht weer was en de berichten ook voor zaterdag niet gunstig waren want ook zaterdagmorgen begon al met regen en marktkooplui hielden het voor gezien, maar buienradar gaf zo tegen 12 uur hoop en dan zijn mensen net kippen die na een bui weer uit hun hok naar buiten komen. En inderdaad het klopte, het zonnetje kwam voorzichtig tevoorschijn en het werd gezellig druk op de markt en bij 't Vonder en toen het corso voorbij trok en de Schorre Morries losbarsten bij 't Vonder was de hele slechte week vergeten.

   

   

   

   

   

   

 


7-9-2017

Gezellige middag 55+
Vanmiddag genoten van een prachtige 55+ middag in De Open Deur met als speciale gast Hennie Kuijer bekent van radio Drenthe en natuurlijk genoten van een heerlijke luns.De zaal van De Open Deur was weer goed bezet en onze 55+ hebben dan ook weer genoten van de grappen en verhalen van Hennie Kuijer die ze in de loop der jaren verzameld heeft met haar radiowerk door heel Drenthe en dan vooral met Harm Dijkstra in het radioprogramma hemmeltied op Zaterdagmorgen.

  

  

  

  

 


5-9-2017

Buurt BBQ
Gisteravond gezellige buurt BBQ gehad, we hadden een leuke tent maar dat was geen overbodige luxe want we werden toch nog verrast door een flinke bui, maar goed dat we het gisteravond gehouden hebben want vanmiddag heeft een fikse bui de tent weggeblazen, in elk geval wij hebben er van genoten het was zeer goed verzorgd met ruim voldoende vlees en salades en de muziek werd verzorgd door d j Jan die dan ook zelf de plaatjes uitkoos.

 

 

 

 
28-8-2017

Weer koersballen
Na een vakantie van 4 weken is de koersbalclub weer op volle sterkte aan het nieuwe seizoen begonnen. Dorpscentrum 't Vonder is weer open en de meeste clubs starten weer met het winterseizoen, ik en meer met mij vragen zich af is 't Vonder wel gesloten geweest want het blijkt dat er toch in de vakantieperiode regelmatig aktiviteiten in 't Vonder waren en volgens mij is dat niet afgesproken in elk geval een reden om straks op de algemene bestuursvergadering daar eens vragen over te stellen. Na de feestweek zullen we wel weer zien.

   

   


24-5-2017

Heel veel dia's
Dat er in ons dorp nog veel verborgen schatten op zolder liggen werd mij deze week nog weer eens duidelijk gemaakt; iemand vroeg mij jij vezameld oude foto's van Elim maar heb je ook belangstelling voor een partij dia's? natuurlijk heb ik daar belangstelling voor want een dia is uitendelijk ook een foto en via een scanner kun je hem weer terugzetten naar een foto, en zo kon ik dus de dia's wel komen halen, een flinke krat in de auto en naar het bewuste adres maar wat schetst mijn verbazing dat het in plaats van een krat bijna een aanhanger vol was ik denk tussen de 7000 en 8000 stuks, nou nou daar ben ik dus echt even zoet mee. Op heel veel doosjes staat wel op waar ze gemaakt zijn dat maakt het selecteren wel wat makkelijker want er zitten ook heel veel vakantiefoto's tussen waar ik natuurlijk niks mee kan. Het zal wel een winterklus worden.


1-2-2017
De bank.
Vroeger hadden we in ons dorp nog een echte bank een boerenleenbank, de naam zegt het al :opgericht door de boeren uit de omgeving. Maar die tijd ligt al ver achter ons de bank is jaren geleden al verkocht en na diverse winkels gehuisvest te hebben stond een gedeelte al weer jaren leeg en leegstand komt een dorp niet ten goede want er werden vaak vernielingen gepleegd en het aanzien werd er ook niet mooier op. Maar nu heeft de huidige eigenaar besloten om een gedeelte om te bouwen tot appartementen er is reeds begonnen met de sloop en de oude kluis is al verwijderd, als alles straks klaar is heeft ons dorp weer een fraaier aanzien.30-1-2017
Koersbal in 't Vonder.
Het lag in de bedoeling om in het begin van het nieuwe jaar mij aan te sluiten bij de koersbalvereniging in 't Vonder, maar door wat oponthoud en daar achteraan nog een flinke griep werd het toch eind Januari toen ik daadwerkelijk een balletje mee mocht rollen. Het is een hele gezellige club van zo'n 18 personen allemaal 65+ of iets ouder en als je je hele leven in Elim woont zijn het voor mij allemaal bekende mensen. Zo rond 3 uur drinken we samen koffie en wordt natuurlijk het nieuws van de dag besproken en tegen half 5 als alle rondes gespeeld zijn wordt de groene mat weer opgerold en verdwijnt weer voor een week in de daarvoor bestemde kist.6-1-2017
Nieuwjaarsborrel
Gisteravond was weer zoals elke eerste week in het nieuwe jaar de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie georganiseerd door plaatselijk belang en de zakenvereniging Elim in de Open Deur. En onder het genot van een drankje en een hapje wordt eerst het afgelopen jaar onder de loep genomen door de voorzitter van plaatselijk belang. De Hoogeveense Gemeentepolitiek was ook dit jaar weer ruim aanwezig beter dan de zakenvereniging Elim want die laten het nog wel eens afweten. Maar al met al was het weer een gezellige avond want je ontmoet diverse mensen die je doorgaans het hele jaar niet ontmoet, zo'n 60 mensen maakten gebruik van de uitnodiging.

   

Maar het hoogtepunt van deze avond was ongetwijfelt de verkiezing van de vrijwilliger van het jaar, en dit jaar was er niet voor één vrijwilliger gekozen maar voor een heel bestuur, en die eer viel te beurt aan het bestuur van 't Vonder want deze mensen hebben in de vakantie toen er even niks te doen was in 't Vonder de hele toiletgroep vernieuwd en aangepast aan de eissen des tijds, prachtig om te zien en dan te bedenken hoeveel vrije uurtjes hier de vrijwilligers van 't Vonder ingestoken hebben, alle lof dit is dus dik verdiend.

3-12-2016
Een boswandeling
Het is een prachtige zonnige zaterdagmiddag echt weer om eens een lekkere boswandeling te maken, en zo vertrek ik met wandelstok en natuurlijk mijn fotocamera naar de prachtige bossen even ten noorden van Elim. Het is heerlijk wandelen zo door dat afgevallen blad met het zonnetje lekker tussen de bomen door, ik wandel maar zo een eind weg want uiteindelijk ken ik alle paden op mijn duimpje want als kinderen speelden we 65 jaar geleden ook al in deze bossen, en je komt hier nog zo weinig mensen tegen. Al zo lopende en goed om mij heen kijkend valt mijn oog op een dikke kei dit trekt mijn aandacht dus maar eens even op onderzoek uit en dan blijkt de steen een bijzonder opschrift te hebben, ik heb dus het idee dat hier de as van onze oude dokter Brouwer en zijn vrouw uitgestrooid is (zie foto). Daarna zo her en der nog een foto gemaakt en dan wordt het ook weer tijd om naar huis te gaan.   

        


10-9-2016
Feestweek Elim 2016
De feestweek Elim is weer super goed verlopen het is met prachtig weer begonnen en het is met prachtig weer geeindigd er is de hele feestweek dan ook geen druppel regen gevallen, het was zelfs alle dagen stralend zonnig weer met temperaturen van rond de 25 graden.   De seniorenmiddag is als vanouds weer goed verlopen met natuurlijk weer een heerlijke luns en na de luns trad onder het genot van een drankje het duo Tiz Nix op met een nederlands repertoire meezingers, het eenigste minpuntje dat je hoorde was dat de ouderen €.5- moesten bijbetalen terwijl de luns door SWW wordt betaald. Maar het hoogtepunt is natuurlijk de jaarmarkt het corso en niet te vergeten de Schorre Morries bij 't Vonder want dat is toch wel een echte publiekstrekker, al met al een top week.

 

   

   

    

   


   


9-5-2016
De fietstocht.
Met Hemelvaartsdag hebben we onder ideale weersomstandigheden een prachtige fietstocht van ruim 40 km door het prachtige Drentse landschap gemaakt. Deze fietstocht werd georganiseerd door desupportersvereniging van de Sc Elim en samen met Jans Kats uit Hollandschveld die me gevraagd had om mee te fietsen en ook geen fietsmaat had heb ik de route gefietst.


De start was om 11 uur bij de voetbalcantine en voerde ons langs mooie fietspaden richting Nieuwlande- Geesbrug, vanaf Geesbrug gingen we via de Landschapsweg en de Witte Menweg richting Gees, maar aangezien dochter Meta een bungalou bewoont aan de witte menweg was dit een mooie gelegenheid om hier even te pauzeren en een kopje koffie te drinken, we hadden toen trouwens al 15 km gefietst. Zo rond één uur zijn we weer op de fiets gestapt maar enkele km s verder was een officiele stop waar we even bijgepraat hebben.


Verder ging de route via Zwinderen naar de Vossebelt en vandaar via het fietspad door een prachtig natuurgebied richting Dalerpeel en zo weer via de Perebomenweg naar Elim en zo rond 4 uur waren we weer bij de voetbalcantine waar we eerst maar eens genoten hebben van een koel pilsje en aangezien het toch bijna etenstijd was hebben we ons ook tegoedgedaan aan een heerlijke bak patat en natuurlijk de onovertroffen gehaktbal waar al menig voetballer en voetbalsupporter van heeft genoten, al met al een prachtige fietstocht welke goed was georganiseerd en waar iedereen mede dank zij het mooie weer van heeft genoten.

 

 

3-2-2016
De Koning verrast Elim.
Koning Willem Alexander bracht een bezoek aan Elim van maar liefst anderhalf uur. De Koning is beschermheer van het Oranjefonds en dit fonds financieerd projecten door het hele land. Elim energiek naar een idee van korfbalvereniging Elko de twee basisscholen en SWW deed een beroep op dit fonds om kinderen van de basisscholen allerlei vaardigheden bij te brengen op het gebied van kunst en cultuur zoals schilderen fotograferen en sport.

   

Iedereen op een enkeling na wisten niet beter of alleen de Burgemeester kwam en wat schetst hun verbazing dat op het laatste moment werd meegedeeld dat ook De Koning kwam, nou ja dat geloof je toch niet maar het was echt waar want Koning Willem Alexander wilde met eigen ogen zien hoe de gelden uit zijn fonds besteed werden en hij liet zich in de kantine onder het genot van een kop koffie uitgebreid voorlichten door de jeugd van Elim en liet zich van alle kanten fotograferen.

   

Het was een spontaan bezoek waar mede door de vele foto's en filmpjes nog jaren op terug gezien kan worden en waar nog lang wordt over nagepraat.5-1-2016

Het is glad in Elim.
En dan kom je om 8 uur uit je warme nest en dan is het wel heel rustig op straat, blijkt het hele noorden van het land onder een dikke laag ijzzel te liggen, spiegelglad op straat treinen en bussen rijden niet en de scholen zijn gesloten, maar wie staat er op de gebruikelijke tijd voor de deur, een medewerkster van Icare thuishulp alle respect voor deze dames die ondanks dat enkele van hun collegas van de weg gegleden waren trouw hun plicht vervulden, hulde aan dit team.
5-12-2015

Afscheid van 't Vonder

Gisteravond tijdens een gezellige vrijwilligersavond heb ik na 29 jaar in het bestuur (voorzitter) gezeten te hebben toch wel met een beetje weemoed afscheid van het bestuur genomen, de leeftijd doch ook huiselijke omstandigheden hebben mij doen besluiten er een punt achter te zetten.

   

In 1985 is Dorpscentrum 't Vonder geopend en in 1986 ben ik in het bestuur gestapt en kreeg meteen de functie als voorzitter aangemeten, we hebben diverse verbouwingen meegemaakt er is een jeugdsoos aangebouwd de peuterspeelzaal heeft een eigen zelfstandige ruimte gekregen, we hebben schulden gemaakt en natuurlijk weer weggewerkt en momenteel heeft 't Vonder een gezonde boekhouding.

   

We hadden dit keer niet gekozen voor eten van buitenaf maar we hebben diverse stamppotten en soepen laten bereiden door bestuursleden en vrijwilligers ook was er een grote pan haché en een pan pilafmet witte rijst er is dan ook van gesmuld en de lofuitingen waren niet van de lucht.

   

 


3-11-2015
Uitbreiding kerstverlichting
Een aanvraag bij de Smederijen voor een bijdrage voor uitbreiding van de kerstverlichting werd gehonoreerd met de toezegging van X bedrag, hiermee zijn de vrijwilligers erg blij en zijn dan ook meteen begonnen met het klaarmaken van de houders waar straks de masten in moeten staan, als het straks weer bijna Kerst is hoeft men alleen maar een gemerkte tegel weg te halen want daaronder zit de houder kant en klaar in beton gegoten en de nieuwe ornamenten die erbij komen worden bij Jan in de schuur gemaakt, zo blijft alles in eigen hand en wordt het geld optimaal besteed.

   

    


7-10-2015
Opening bibliotheek Elim
Gistermiddag was de officiele opening van onze bibliotheek in Dorpscentrum 't Vonder in Elim. Er is heel wat werk aan voorafgegaan door een aantal vrijwilligers zoals welke ruimte en voor hoeveel boekenen waar halen we de kasten vandaan, maar aangezien er zo hier en daar toch nog al wat bibliotheken gesloten zijn wist Madeleine nog wel een paar plekjes waar nog wat te halen viel. En zo hebben Dirk en Rieks een hele wand met boekenplanken gemaakt waar je met gemak duizend boeken wegzet.

   

De hoofdvestiging in Hoogeveen levert regelmatig enkele honderden boeken, maar toen bekend werd dat de mensen ook boeken konden inbrengen werden we bedolven onder de boeken soms met kast en al. Tegen twee uur arriveerde Burgermeester Karel Lohuis die bereid was om onze nieuwe bieb te openen, maar voorafgaande aan de opening werden eerst de prijzen bekend gemaakt van wie heeft de mooiste kleurplaat.

   

Na de prijsuitreiking was het de beurt aan de Burgermeester om de linten door te knippen en onze bibliotheek voor geopend te verklaren, en na de officiele opening konden de vele aanwezigen een kijkje nemen in onze prachtige bibliotheek die straks beheerd wordt door vrijwilligers.

   

   


1-10-2015

De busrit
Gisteravond belde Bert Ellerie mij met de vraag of ik zin had om mee te gaan met een busritje voor de bewoners van de Wiekswal. Bert had de bewoners die meestal ook al niet zoveel buiten komen om samen met hen een ritje van ongeveer 3 uur in de wijde omgeving van Elim te maken en nu had Bert nog een plaatsje over en vroeg dus aan mij of ik tijdens de rit het één en ander wilde vertellen wat we zoal passeerden, dus moest ik nog wel iets regelen maar Meta was metéén bereid om mijn taak over te nemen, dus om één uur met een stralende zon met een bus vol gelukkige mensen vertrokken bij de Wiekswal en hebben dan ook de Gemeenten Hoogeveen en De Wolden helemaal doorkruist.

De koffie met cake werd ons aangeboden door Ellen van Partycentrum Schoonhoven hiervoor natuurlijk ook onze hartelijke dank het was een prachtige rit en de mensen hebben zichtbaar genoten.


13-9-2015
Einde feestweek 2015
Ja beste mensen de zomer is weer voorbij de Herfst heeft zijn intrede gedaan en wij kunnen weer terugkijken op een geweldige feestweek, jammer dat de bonte avond geschrapt was maar daar zal wel een reden voor zijn en hopelijk is het dit maar voor één jaar want velen met mij vonden het bijzonder jammer.De Elimse straten en tuinen waren weer prachtig versiert en verlicht.  De 55+ middag met gratis luns was weer prima in orde en het duo Gien idéé uut Klazinaveen met Drentse liedjes en sketches speelde voor een bijna geheel bezette Open Deur. De jeugd heeft genoten van diverse optredens in de tent, maar het klapstuk van de week is toch wel het bloemencorso en zijn gezellige jaarmarkt en na het corso natuurlijk naar "t Vonder waar als vanouds elk jaar weer De Schorre Morries zorgen voor een geweldig optreden, tot 6 uur is er dan ook bij 't Vonder één en al gezelligheid, maar wat de meesten niet weten is dat de vrijwilligers van 't Vonder na 6 uur alles nog moeten opruimen en de tenten afbreken vandaar dus dat alle vrijwilligers van 't Vonder een hele grote pluim verdienen voor hun tomeloze inzet voor 't Vonder, want ook De Schorre Morries worden uit de pot van 't Vonder betaald, bedankt voor de geweldige gezellige sfeer het was weer super. 


De overige foto's staan binnenkort in het fotoalbum van deze site.


26-8-2015
Bibliotheek in 't Vonder
Het bestuur van Dorpscentrum 't Vonder en SWW hebben samen het insiniatief genomen om op beperkte schaal een bibliotheek in te richten in buurthuis 't Vonder. In December 2014 werd het bestuur van 't Vonder benaderd door opbouwwerker Frans ter Veen of we eventueel ruimte beschikbaar konden stellen om op beperkte schaal een bibliotheek in te richten en het bestuur heeft haar medewerking beloofd. Frans ter Veen is inmiddels vertrokken maar heeft dit doorgespeeld aan zijn opvolger en die heeft bij monde van Madeleine van der Vlist een commissie uit de samenleving van Elim samengesteld om het voorbereidende werk te doen, ook hebben zich al een aantal vrijwilligers gemeld dus als alles meezit starten we in oktober met de bibliotheek in Elim.10-5-2015

Die lange morgen in Mei.
Op de vroege morgen van de 10de mei 1940 om 03.55 uur trokken de eerste Duitse troepen de grens over. Al rond 03.30 uur werden de eerste Drentse bruggen langs de Duitse grens opgeblazen door de Nederlandse wachtposten. Voor de daar aanwezige troepen was het duidelijk dat het dit keer menens zou worden. De eerste soldaten trokken zich terug op beter te verdedigen punten.Het Duitse aanvalsplan voorzag in grensoverschrijdingen langs de hele Nederlandse oostgrens. Reiterregiment 1 zou via Coevorden en Nieuw-Schoonebeek optrekken naar Elim. De noordelijke provincies werden vrijwel niet door het Nederlandse leger verdedigd. De daar aanwezige troepen hadden vooral als taak de Duitse opmars te vertragen, niet tot staan te brengen. Met dit doel voor ogen werden naast de troepen die bruggen opbliezen ook eenheden ingezet die in een eenvoudige linie vuurcontact met de vijand zouden moeten hebben. Eén van de linies liep van noord naar zuid door Groningen en Drenthe. De linie liep over Nieuwlande en ten oosten van Elim.

                                   

 

De commandant in Zuid-Drenthe was kapitein Berenschot, van de 2de compagnie van het 1ste Grens Bataljon. Zijn gedeelte van de verdedigingslijn, de zogenaamde "Q-lijn", bleek zich 's ochtends nog op de aanval te moeten voorbereiden. Loopgraven of schuttersputten waren er nog amper. Veel soldaten waren hier dan ook pas gearriveerd nadat ze eerder op de morgen teruggetrokken waren uit oostelijker delen van Drenthe. De rechtervleugel van de Q-lijn was het gedeelte ten oosten van Elim. Hier lag een sectie soldaten bij het begin van de Perebomenweg. Al bij de eerste Duitse ruiterpatrouilles trokken de soldaten via Elim en Hollandscheveld richting Hoogeveen, over de Carstensdijk, zonder daartoe opdracht gekregen te hebben. De luitenant had dit besluit zelfstandig genomen, maar kapitein Berenschot zinde dit niet. Hij ging op zoek naar de Duitse ruiterpatrouilles. Hij schreef hierover: "Toen ik mij hiervan overtuigde bleken deze niet of niet meer aanwezig te zijn. Hierop de luitenant per auto ingehaald, halverwege Hoogeveen en de opdracht gegeven zijn oude opstelling weer in te nemen. Met de marsveiligheidsdienst gezamenlijk in de richting Elim gegaan. Van tijd tot tijd geweervuur ontvangen zonder de plaats van oorsprong te kunnen vaststellen. Het kostte veel moeite de troep na het ontvangen van het eerst geweervuur naar voren te brengen, zodat ik tenslotte verplicht was zelf als commandant van de spitspatrouille op te treden.                                                                     Kerktoren nabij Elim door spitspatrouille bezet en vandaar met mitrailleur op Duitse cavalerie geschoten. Aantal treffers onbekend. Voorste afdeling nog vuur geopend op naderende Duitse cavaleriepatrouilles." In verband met werkzaamheden aan de toren zaten er steigers rond het bovenste gedeelte, in de omgeving van de galmgaten. Timmerman Jan Kroezen had de steigers nodig voor het herstellen van de stormschade van eind april 1940. De zware storm had zelfs de haan van de toren geblazen. Er werd nu vanaf deze steigers geschoten. De Duitsers trokken zich terug toen bleek dat er teveel weerstand was en de kaarsrechte Perebomenweg te weinig mogelijkheden bood tot een tegenactie bood. Ze kwamen langs de Bennenwijk en de Jeulenwijk weer naar Elim toe, twee oudere vrijgezelle mannen voor zich uit drijvend. Een kogelregen vanaf de kerktoren was hun deel. De kogels vielen als hagel op de daken van de woningen op de omliggende wijken. Dat er geen burgerslachtoffers vielen is opvallend. Lang niet iedereen was op de hoogte van het gevaar. Verschillende personen zochten pas dekking toen ze doorkregen wat de "hagel" in werkelijkheid was. In het dorp zelf waren de bewoners op tijd gewaarschuwd, op de wijken lag dit anders.                         Na een half uur slaat opnieuw het vijandelijke vuur in onze gelederen en nu op zo'n indrukwekkende mitrailleurbundels volgen ons. Op een vingerbreedte- zweert mijn kameraad -zijn ze langs zijn helm gegaan. We hebben geluk, cavaleristengeluk, dat ons toelacht als de zon op deze morgen. Daar slaat er weliswaar een tegen de grond, maar de anderen jagen over hem heen, op zoek naar de hier zo schaarse dekking. Eén neemt met zijn paard een plotselinge duik in het moerassige, zwartbruine water van de Jeulenwijk.  Maar overigens zijn we allen ongedeerd gebleven. Dan valt er ondanks de ernst van het ogenblik toch weer wat te lachen, als de man uit de wijk kruipt, zich met pijnlijk gezicht uit zijn laarzen worstelt en het water uit de schachten laat lopen. Het is middag geworden. Over de radio komt het bevel: "Voeling met de vijand houden; divisie in opmars naar Elim". Daar zien we de voorhoeden van de eskadrons al naderen en we horen spoedig hoe het de anderen is vergaan. Het 3de eskadron, waarmee we op pad zijn gegaan, heeft enige doden bij Coevorden moeten achterlaten; het heeft ook verscheidene gewonden. De opmars gaat verder..." In dit verslag vinden we niets terug over de twee onder dwang vooroplopende mannen, Piet en Bart Koster, die tussen Elim en Nieuwlande aan de Jeulenwijk woonden. Ze werden bij het terugtrekken vrijgelaten.

                                                                                                                       De verkenningsgroep van de Duitsers heeft geen doden gehad, net zo min als de Nederlandse soldaten. Wel zijn er aan Duitse zijde gewonden gevallen. Er werd een groepje van zes ruiters bij Elim gesignaleerd, waarvan er drie gewond en wel op hun paard hingen. Hoewel het Duitse rapport spreekt van "voorbij Elim" als plaats waar de troepen door de Nederlandse soldaten onder vuur genomen werden, geeft de plaatselijke bevolking een ander punt aan. Bij zowel de eerste als de tweede opmars over de Perebomenweg, die nog zal volgen, kwamen de troepen niet verder dan enige honderden meters ten oosten van het Dwarsgat. Omstreeks 12.50 uur trok de 1ste afdeling van de Duitse troepen opnieuw over de Perebomenweg in de richting van Elim, waarbij de Nederlandse soldaten wederom vuurden. Het 2de eskadron ruiters werd ingezet om opnieuw een omtrekkende beweging te maken. De groep kwam maar moeilijk vooruit. Enkele paarden zakten tot de buik toe weg in de weke veenbodem. Kapitein Berenschot merkte dat hij ingesloten zou worden. Ondanks zijn vuur kon de tweede groep zonder af te stijgen hun opdracht uitvoeren. Daarnaast was duidelijk dat de troepenmacht die voor hem lag zo groot was, dat hij die met zijn mannen nooit af kon slaan. In galop kwamen Duitse ruiters langs de Jan Slots-, Bennen-, Lange- en Jeulenwijk op Elim aan.                                       Vanaf de toren was dit zo'n indrukwekkend schouwspel, dat een daar aanwezige soldaat met knikkende knieën en trillend als een riet niet wist wat te doen.Op dat moment was ook aannemer/timmerman Jan Kroezen op de toren aanwezig. Jan Kroezen woonde naast bakker Piet Bartlema, dicht bij de kerk. "Schiet dan veur de donder!" had Jan Kroezen geroepen, toen de Duitsers langs de wijken galopeerden. Maar de soldaat kwam er niet toe. Jan Kroezen pakte de soldaat het geweer uit handen, en schoot zelf op de Duitsers. Nog jaren later werd een kogelgat in een brugje over het Dwarsgat aan Jan Kroezens schutterskunst toegeschreven. Gezien het doel van de Q-lijn, het vertragen van de vijand, had het geen zin om zich dood te vechten. De Nederlanders hadden hun opdracht naar behoren uitgevoerd en trokken weg uit Elim. Een gedeelte ging via het Fietsepad en het Oostopgaande, een ander gedeelte over de Carstensdijk. Dit terugtrekken van de Nederlandse troepen was voor de Duitsers niet zo duidelijk. De weerstand was zo groot geweest, dat ze niet alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid, maar ook weer met achterbakse en binnen het oorlogsrecht niet toegestane methoden het dorp naderden. Het deel van de ruiters dat bij deze nadering van Elim de Jeulenwijk tot het Dwarsgat was gevolgd (de huidige Dorpsstraat), trok noordwaarts langs het water. Walraod Guichelaar, Berend Bols met Geesje en hun al wat oudere kinderen, en Albert Schonewille metJacomine van Leeuwen en hun jonge gezin, werden als menselijke schilden voor de Duitsers uitgedreven. Ze woonden bij elkaar, tussen de Brandligts- en de Bennenwijk.                                                                       Ze voelden de paardeneuzen in hun nek en de geweren in hun rug. Ze wisten al wel  dat de Nederlandse soldaten weg waren zouden ze later zeggen maar lieten daar niets over los.Ze werden over een lengte van ongeveer anderhalve wijk als schild gebruikt, waarna de Duitsers hen weer vrij lieten. Er was geen Nederlands vuur meer gekomen. Elim was veroverd. Over de Perebomenweg bereikte de hoofdmacht het dorp. Elim werd gebruikt om even bij te komen en te hergroeperen alvorens verder te trekken. De soldaten van de groepen die langs de verschillende wijken het dorp genaderd waren, gingen op in de hoofdmacht. Via het Dwarsgat bereikten ze de Carstensdijk. De bewoners van de woningen aan de Carstensdijk moesten de paarden van de Duitsers water geven. Voor de paarden water uit de emmers mochten drinken, moest de brenger van het water er eerst zelf uit drinken. De Duitsers hielden er namelijk rekening mee dat de paarden vergiftigd zouden kunnen worden. Enigszins uitgerust door de korte pauze en ervan verzekerd dat de tegenstand bij Elim was gebroken, trokken de Duitsers daarna westwaarts. Ze gingen via de Carstensdijk richting Zuideropgaande.

 

De Perebomenweg en de Carstensdijk vormden samen de belangrijkste oost-west verbinding over land, in het zuidelijke deel van de gemeente Hoogeveen. De brug in de Carstensdijk, over het Zuideropgaande, was van vitaal belang. De brug bij het Jan Wintersdijkje was vanaf de Carstensdijk niet te bereiken. Er lagen daar naar toe wel vonders en fietsbrugjes, maar deze waren niet geschikt voor het Duitse materieel. Hoewel de Duitse troepen voornamelijk te paard waren, waren er diverse voertuigen bij die de brug in het Zuideropgaande absoluut nodig hadden. De brug bleef in de meidagen van '40 ongeschonden. Er waren geen soldaten bij gelegerd geweest met de opdracht de brug te vernielen als er oorlog uitbrak. De oostwaarts gelegerde soldaten hebben dit later ook niet gedaan, toen de Duitsers in Elim waren en zij terugtrokken. Het vernielen van de brug zou de Duitsers voor problemen gesteld hebben. Ze zouden óf weer terug moeten naar Nieuwlande, of een noodbrug moeten leggen. Zo had het vernielen van de brug de opmars flink kunnen vertragen, net zoals het vernielen van de brug in de Carstensdijk bij Elim zinvol geweest zou zijn. Dat er Nederlandse soldaten bij die brug over het Zuideropgaande geweest zijn, die het vernielen uit hadden kunnen voeren, blijkt uit het relaas van buurtbewoners. Op de oostkant van ("achter") het pand van Berend Fieten, bij de brug woonachtig op de zuidkant van de Carstensdijk, zijn terugtrekkende Nederlandse soldaten in stelling gegaan, de geweren en mitrailleurs op Elim richtend. De bewoners moesten het pand verlaten, omdat er gevechten verwacht werden. De gevechten bleven uit. De soldaten vertrokken weer, over de brug, richting Riegshoogtendijk. De eerste Duitsers die kort daarop bij de brug over het Zuideropgaande arriveerden, waren van een motorpatrouille. Motor en zijspan draaiden bij Berend Fieten van de weg af en werden geparkeerd. Berend Fieten had er een winkeltje en een café. Ze gingen naar binnen en maakten duidelijk dat hij alleen maar rijksmarken mocht aannemen, als de hoofdmacht kwam. De Duitsers hadden nog wel meer boodschappen aan het adres van Fieten. Ze maakten zo duidelijk wie er voortaan in het Hollandsche Veld de baas was. De hoofdmacht arriveerde, nadat de motorpatrouille al weer verder getrokken was. Ze trokken verder over de Carstensdijk naar de Riegshoogtendijk.

 

Bron: Albert Metselaar en Die lange morgen in Mei.


5-5-2015
Prachtige natuur
Dit is nog zo'n stukje mooie natuur met deze oude wijken in de bossen rond schoonhoven, dit is de Schutswijk.


23-3-2015
Wie van de drie.
Geert is inmiddels 2 jaar allent zien twee dochters en zien moe vient dat het tied wordt dat Geert weer ies op zuuk giet naor een nije vriendin mar as hij daor niet warm veur löp mut ze zulf mar wat regeln. Opoe hef op heur maniere rogklachten en regelt een wiekverpleegster in huus en zien bijde dochters regeld elk veur zich een vrouwgie nou nou wat krig hij een schorremorrie aover de vloere, mar nao een aantal byzarre situaties komp Geert nog goed terechte. Het was weer as vanoldst een prachtige aomt en de zaal van De Open Deur was dan ok weer goed evult en gienene gunk zonder pries naor huus want nao ofloop kreeg elke bezeuker een deussie scharreleier mit naor huus anbeune deur kieppeboer Zuidema van schuinesloot en ai dan bekiekt dat er in die twee aovenden ongeveer 250 man west hef dan hebt die kieppen daor nogal wat veur mutten doen.


11-2-2015

We zitten nog in Februari dus er kan nog van alles gebeuren maar als je dan langs de Warmondsweg rijd en je ziet de eerste ooievaars weer druk bezig op het nest dan krijg je toch echt we het idéé dat het voorjaar er aan zit te komen.19-12-2014
Einde Drentse cursus
As vertegenwoordiger van Elim van de Drentse taal en samen mit de Taalschulte uut t Hoogevene Henny van der Haar bint wij begun Oktober start mit een cursus Drents. noeu is het Drents praoten veur oons niet zo moeilijk mar het schrieven is wel eem aanders. Wij hadden een groep van vieftien personen waorvan de helfte gien echte Drenten waarn, oonze leermeisters waarn twee ofgestudeerde docenten in de Drentse taal, wij hebt in die acht cursusaovenden veule eleerd mar hierveur hebt wij dan ok een echt getuugschrit ekregen.        

   

Mar wij hebt ok barre veule plezier had. De leste aomd hebt wij ofsleuten mit een happie en een draankie en volngs de meesten mut wij dalijk in t veurjaor toch nog weer ies een Drentse aomd organiseern.Ik wil dan ok oonze bijde leidsters Alja en Diana hartelijk bedaanken veur de mooie aovenden die wij had hebt in t Vonder.

   


9-11-2014
Vrijwilligersavond
Elk jaar organiseren wij als bestuur van Dorpscentrum 't Vonder een gezellige avond voor onze vrijwilligers, wij zijn heel blij met onze vrijwilligers voor alle tijd die ze opofferen voor 't Vonder en om ze daar voor te bedanken verrassen wij ze met een heerlijk chinees buffet.

   

   

Maar desondanks zouden we graag zien dat nog wat meer mensen zich bij ons aanmelden om ons één a twee keer per maand te helpen bij het serveren van koffie e.d dus mensen spreekt je dit aan laat het ons weten dan kunnen jullie volgend jaar ook samen met ons genieten van zo'n heerlijk chinees buffet op onze gezellige vrijwilligersavond.

   

31-10-2014
Ouderenmiddag.
Een aantal vrijwilligers uit wooncentrum De Wiekswal organiseren enkele keren per jaar een gezellige middag voor 55+ in de Open Deur naargelang het budget het toelaat. Tijdens de Smederijverkiezingen in de sporthal kan men op verschillende goede doelen een stem uitbrengen en hoe meer mensen het doel voor de ouderen kiezen hoe groter de kans is dat er weer een leuk bedrag binnenkomt waar de vrijwilligers volgend jaar weer mee aan de slag gaan. Gisteren hebben we genoten van het optreden van het koor De Dickninger Geuzen uit De wijk die voor het merendeel oude meezingers ten gehore brachten, de gasten werden allemaal voorzien van gratis koffie/thee al met al was het weer een hele gezellige middag.

   


29-10-2014
Drenthecursus
In samenwarking mit het huus van de taol uut Beilen organiseerd wij en dat bint dan De Taolschulte Henny uut Hoogevene en de Keurnoot Stoffer uut Elim een cursus Drentsche taal, want een boel drenten die wel drents praot mar toch meuite hebt mit het schrieven mar ok veur nij drenten is dit een mooie gelegenheid um ies wat meer van de drentse taal en de drentse gebruken an de weet te komen och en het is ok nog barre gezellig he. Wij hebt een groep van dartien cursisten en onder leiding van twee gediplomeerde taaldeskundigen (Alja en Diana) van het huus van de Taol haope wij er nog hiel wat van op te stikken. Wij gaot noeu weer leren wat naoberhulp is want dat hebt wij in de toekomst weer hard neudig.

   

   


15-9-2014
Einde van een fijne feestweek
Zo ben je maanden bezig met de voorbereidingen voor de feestweek en zo is het al weer afgelopen en kun je alles weer opruimen.


Het begon met de straatversiering waar Maandag de laatste hand aan werd gelegd en 's avonds was er de lampionoptocht waar de jeugd masaal aan mee deed en toen het eenmaal goed donker was knalde er een eenorm vuurwerk los wat in de verre omgeving te horen en te zien was.

   

Disdagavond was er een stratensterrenslag voor de grotere jeugd en 's avonds kon men in De Open deur genieten van een gezellig toneelspel verzorgd door de eigen toneelvereniging en daar is dan ook weer veel gelachen.

   

Woensdagmiddag was er voor de jeugd in de tent kinderbingo en de kermis draaide natuurlijk ook volop.

    

Donderdag was het de dag voor onze 55+ die werden om half twaalf in de Open Deur ontvangen met een drankje waarna men kon aanschuiven voor een heerlijke lunch. Na de lunch kon men genieten van de vrolijke muziek uit vroeger tijden en de grapjes van het duo NulenniX wat bij velen zeer in de smaak viel.

   

Op Vrijdag vermaakt de jeugd zich op de kermis maar de vrijwilligers van de diverse verenigingen zijn druk in de weer om alles klaar te maken voor de jaarmarkt en natuurlijk het corso en na het corso is er weer het optreden van de Schorre Morries bij 't Vonder want dat is het sluitstuk van de dag, honderden mensen verzamelen zich in en om 't Vonder om te genieten van dit zeer gewilde koor dat al jaren bij 't Vonder optreed.

    

   

En dan de Zaterdag het klapstuk van de week dat begint al vroeg met het opbouwen van de markt het is niet één van de grootste jaarmarkten maar wel maar volgens velen wel één van de gezelligste en mede door het mooie weer trekt het ook dit jaar weer duizenden bezoekers die tot het einde van de markt blijven want gezelligheid kent geen tijd en een heerlijk koel pilsje kost bij 't Vonder maar €.1,30 dus de kenners blijven tot 6 uur want dan gaat de bierkraan dicht maar meestal zijn dan de vaten ook leeg maar dat is een kwestie van slim inkopen. en als dan even na zessen de laatste gasten vertrekken helpt een ploeg vrijwilligers Jan en Ankie met het afbreken van de tenten de boel wordt schoongemaakt en opgeruimd en om half negen sluit men de deur bij 'tVonder en kan men terugzien op een zeer geslaagde feestweek met prachtig weer want er is de hele week geen druppel regen gevallen.

   

      

         

Binnenkort meer foto's in het fotoalbum van mijn site.
19-7-2014
Opknappen 't Vonder
De afgelopen week is er door vrijwilligers hard gewerkt om de grote zaal van 't Vonder een flinke opknapbeurt te geven, dit was ook hard nodig  want het schilderwerk van de kozijnen zag er niet meer uit en ook de wanden konden best een nieuw verfje gebruiken en het ziet er dan ook weer keurig uit. Bedankt jongens dat je met dit warme weer deze klus wist te klaren.

   


16-6-2014
Elim in de bloemen
De bakken hebben even op zich laten wachten maar toen ze eind vorige week binnenkwamen waren er ook snel een aantal vrijwilligers bij elkaar om de geraniums in de bakken te zetten en de bakken te verdelen in het centrum van Elim, het zijn prachtige bakken die gemaakt zijn om aan een lantaarnpaal te hangen en elke bak is gevuld met 8 geraniums, maar ja met alleen ophangen ben je er natuurlijk niet de bloemen moeten ook verzorgt worden. Rieks Metselaar en Jan Vrieze zijn bereid om de bloemen van water te voorzien. Daar moest eerst natuurlijk wel wat voor bedacht worden want je kunt niet elke week met een trapje en een laddertje de bloemen water geven.


Maar Jan Vrieze heeft daar eens over nagedacht en heeft achter op de traktor een vat water bevestigd met een electrische pomp en een lans om makkelijker bij de bakken te kunnen komen, nog een zitplaatsje er bij voor Rieks en voortaan kun je dit tweetal regelmatig door de straten zien tuffen om de geraniums van het nodige vocht te voorzien, zo zie je maar Elim wordt steeds kleurrijker.

      

   

   

21-4-2014
De paosbulte
En op eerst paasdag was het dan zover,de paasbult was helemaal afgewerkt en was dus klaar om de fik er in te steken en met behulp van een grote gasbrander lukte dat perfect en binnen de kortste keren stond de hele bult in vuur en vlam, een lekker fikkie.

   


 

 

28-3-2014
Pannenkoeken eten
Vanaag is het nationale pannenkoekendag en in het kader hiervan is er door Icare in samenwerking met de groepen 5 en 6 van obs Vogelvlucht besloten om pannenkoeken te gaan bakken voor de senioren van ons dorp en dan doe je dat natuurlijk in het seniorencomplex De Wiekswal in Elim.

   

   

Tussen 12.00 en 14.00 uur kon men aanschuiven aan een sierlijk gedekte tafel en werd men bediend door vriendelijke en beleefde kinderen van obs Vogelvlucht terwijl de leraren een oogje in het zeil hielden, stapels pannenkoeken werden er gebakken en met smaak door de Opa's en Oma's verorberd die zich maar al te graag lieten bedienen.

   

   

Als je als oudere zo verwend wordt door de jeugd dan is dat toch geweldig en onze senioren zullen hier nog lang over napraten en hebben dan ook te kennen gegeven dat dit voor herhaling vatbaar is dus wie weet??

28-3-2014
Bliksemactie torenklok
Gisteravond hebben een groot aantal vrijwilligers van de Hervormde Kerk een bliksemactie georganiseerd ten bate van restauratie van het uurwerk van de kerk. Binnen enkele uren werd iedereen in het dorp bezocht om loten te kopen.
De mooie prijzen die voor meer dan 90% geschonken zijn door bedrijven uit Elim en Hollandschveld waren genummerd en uitgestald op tafels in de Open Deur en zo rond negen uur waren bijna alle tafels leeg en konden de vrijwilligers terugzien op een zeer geslaagde actie, en de bevolking van Elim kan weer dag en nacht zien hoe laat het is op een mooi verlichte toren.

   

   

8-3-2014
Ouderen middag.
Donderdagmiddag was er een gezellige middag in De Open Deur, dit was georganiseerd door ouderen en vrijwilligers uit de Wiekswal en werd betaald uit een potje dat gevuld was door de Smederijen vandaar dat het vrij toegankelijk was voor alle 55+ uit Elim ook de koffie/thee was gratis.
De muziek en zang werd verzorgd door een koor uit Stadskanaal genaamd Parkheemster Wichter met medewerking van Roelof Hulshof-Accordeonist het was een hele gezellige middag met meezingers in het Nederlands en in het dialect en er was dan ook best veel belanstelling van onze dorpsbewoners.

   

 

30-12-2013
Mooi Elim
Momenteel wordt er maar weinig meer gebouwd in Elim, er zijn nog wel een aantal bouwplaatsen in de aanbieding maar daar hangt een dermate hoog prijskaartje aan dat het voor de gewoone man niet betaalbaar is dus heeft de gemeente maar besloten om de hele buurt aan de zuidkant van Elim fraaier te maken met de aanleg van de voetpaden en de plantsoenen er zijn ook een groot aantal mooie bomen geplant en wij denken dan ook dat als het straks weer voorjaar is deze buurt er prachtig uitziet.

   

14-12-2013
Wat zijn ze weer lekker!
Ja hoor hij staat er weer met zijn overheerlijke oliebollen, ja je weet toch nog wel de oliebollenbakker bij de Plusmarkt op de parkeerplaats aan de Carstensdijk en hij staat er hele maand December en lekker dat ze weer zijn, zo zie je maar weer December heeft ook wel zijn mooie kanten

23-10-2013
Rond ons dorp.
Rond ons dorp is het prachtig fietsen met mooie fietspaden en natuurlijk een geweldig stuk natuurschoon. Zo fietste ik gisteren langs de Schoonhovenweg en ben aan de noordkant van de Schutswijk een bospad ingeslagen richting Elim met nog een paadje rechts en ééntje links kom je aan de Schutswijk met nog een prachtig stukje natuurschoon waar de stilte nog voelbaar is. De Schutswijk loopt van het Zuideropgaande naar de Marten Kuilerweg en vroeger  kon je via een zandpad langs de wijk van Hollandscheveld naar Elim en dan kwam je voorbij de bargies waar wij als kinderen vaak heen gingen. Maar een aantal jaren geleden hebben de eigenaren aan de Marten Kuilerweg en de Schoonhovenweg de paden aan het doorgaand verkeer onttrokken en nu kun je nog via sluipdoor en kruipdoorweggetjes aan de Schutswijk komen.

aover 't vonder

14-9-2013
Einde feestweek.
Wat zich aanvankelijk slecht liet aanzien is uiteindelijk veranderd in een goed geslaagde feestweek. Zaterdagmorgen kon je op de markt een kanon afschieten zonder iemand te raken en waar het anders bij 't Vonder gezellig druk is en de koffie met krentemikke niet aan te slepen zijn was het nu stil.Maar rond het middaguur klaarde het op en naarmate het corso naderde werd het droog en zelfs tijdens de rit van het corso keek de zon even mee en waar de mensen dan zo snel wegkomen is een raadsel maar het was druk op de markt en toen het corso voorbij was spoede iedereen zich naar 't Vonder want daar treden elk jaar de Schorre Morries op en met veel sukses, wij als bestuur van 't Vonder kunnen dan ook spreken van een geslaagde feestweek.


Feest in ElimEinde

13-9-2013
Gezellige middag.
Donderdag was het de dag voor de wat oudere Elimmers in de Open Deur hier was door de feestweekcommisschie samen met SWW een luns georganiseerd welke werd opgeluisterd met muziek van De Klimroos uit Hollandscheveld onze senioren waren dan ook in grote getale naar de Open Deur gekomen en lieten zich het eten goed smaken, ook werd na de luns nog een partijtje bingo gespeeld en met nog een aantal meezingers werd deze gezellige middag afgesloten. Nog snel even langs de oliebollenkraam voor een paar lekkere oliebollen en onze dag kon niet meer stuk.

 

11-9-2013
De feestweek Woensdag
Eigelijk begint de feestweek nou op gang te komen want de kermis is weer losgebarsten en dat is natuurlijk waar het onze jeugd om gaat, alhoewel Maandagavond de lampionoptocht ook niet over belangstelling te klagen had en de versierders van de Prieswijk west zich presenteerden in hun nette pakkie maar dan in de vorm van een robot. Dindag liet het weer zich niet van zijn beste kant zien alhoewel het tijdens de sterrenslag toch nog meeviel. Maar de bonte avond in de Open Deur was een topper, twee dames onder de naam De Trevira's wisten met een avondvullend programma van moderne en oude meezingers de armen en de benen goed los te krijgen en mede doordat het publiek erbij betrokken werd kwamen de lachspieren ook goed los.

 

7-9-2013
De volgende dag.
En dan is de Zaterdag voor de feestweek aangebroken en moet er nog hard gewerkt worden om alles op zijn plaats te krijgen, maar met vereende krachten lukt dat natuurlijk wel want vele handen maken licht werk, het was trouwens nog een hele toer om dat vliegtuig in de lucht te houden maar naar ik begrepen heb hadden ze daar ook wel een mannetje voor en als alles dan staat wordt er gezamenlijk een hele grote bak patat weggewerkt natuurlijk met het nodige drinken om alles weg te spoelen en dan kan het licht aan.

6-9-2013
Saamhorigheid.
Ons hele dorp is weer druk in de weer om het dorp weer te versieren voor de komende feestweek zo ook aan de Prieswijk west waar de saamhorigheid weer groot is. Hier moet men de eerste prijs verdedigen dus wordt alles op alles gezet om dit gedeelte van Elim een mooi aanzien te geven.

 

4-9-2013
Onderhoud.
Het schoonmaken van een waterlossing is tegenwoordig een fluitje van een cent. Hier is het waterschap bezig de lossing bij de Schoonhovenweg te maaien en te schonen en zo kunnen ze km's per dag doen waar men vroeger weken voor in de weer was en dan ook nog doodmoe thuis kwam.

1-9-2013
De R is in de maand:
Met de R in de maand (sept- t/m april) is het naar oud gebruik handig om levertraan te nemen omdat met minder zonlicht de huid minder vitamine D aanmaakt vooral jonge kinderen en ouderen boven de 60 jaar hebben extra vitamine D nodig. Levertraan wordt gemaakt uit de vetten van Kabeljauw  Schelvis en Heilbot een dosering van 4ml per dag is voldoende voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

               

19-8-2013
De jeugd van vroeger.
Nu de vakanties weer ten einde zijn is onze al wat oudere jeugd, zeg maar de jeugd van vroeger al weer fanatiek begonnen met hun favoriete spelletje koersbal in Dorpscentrum 't Vonder er wordt elke Maandagmiddag gespeeld om de hoogste punten en tussentijd wordt er gezellig samen een bakkie koffie gedronken, ben je 50+ en spreekt je dit aan kom dan eens op een Maandagmiddag binnen lopen en maak eens een praatje met de spelers.

      

 

10-5-2013
Het Voorjaar.
Als na een koud voorjaar de Lente echt losbreekt dan staat de hele wereld ook bijna weer in bloei, maar het is er en je kunt er bijna op wachten of de bloesem waait je weer om de oren en zoal wat rond fietsend kun je toch geweldig van de natuur genieten en zo rond Elim zie je op diverse nesten jonge ooievaars zitten en de velden kleuren weer paars van de Pinksterbloemen dus wordt het ook weer tijd om de bloembakken weer te vullen dus maar eens even rondgesnuffeld bij Otto Leijsenaar waar je te kust en te keur je bakken weer kunt vullen, het kost natuurlijk wel een paar cent maar daar heb je dan ook het hele zomer plezier van.

   

   

 

3-4-2013
Het mooiste Dorp.
Het begon eigenlijk als een grap Bertha Klaver melde Elim aan voor de wedstrijd wie is het mooiste Dorp van Drenthe en ook al mede door alle aandacht voor het grootste paasvuur van Drenthe kwam dit in een stroomversnelling en stemden honderden mensen op Elim. Dit ontging RTV Drenthe ook niet en die namen contact op met Henk Klaver en of ze Woensdagmiddag mochten komen voor een promotieuitzending over Elim.

   

Henk kwam aan mij vragen of ik hem wilde assisteren omdat hij van vroeger te weinig over Elim wist, nou dat was aan mij wel toevertrouwd want ik woonde 75 jaar geleden ook al bij Elim in de tijd dat de wijken nog niet gedempt waren dus samen hebben we Harrie Popken een prachtig verhaal verteld over Elim en het mooie is Harrie Popken is een echte Drent en praot altiet plat.
Dus beste in Elim en wijde omgeving maar ook degenen die buiten onze provinciegrenzen wonen en die dus Elim een warm hart toedragen help ons winnen en stem op:  www.hetleukstedorpvandrenthe.nl

   

 

1-3-2013
De brand er in.
En dan is het zover alles is gunstig het is wel koud maar prima weer voor het paasvuur, maar omdat in de verre omgeving veel paasvuren verboden zijn komen duizenden mensen naar Elim om het grootste paasvuur van Drenthe te zien branden. De Burgemeester van Hoogeveen is hoogst persoonlijk aanwezig om het paasvuur aan te steken en duizenden mensen genieten dan ook van dit evenement. In de grote tent die op het terrein staat gaat het feest tot in de late uurtjes door.

   

   

 

30-3-2013
De paasbult.
Hij staat er helemaal klaar voor, de paasbult van Elim en ondanks dat er heel veel paasbulten niet aangestoken mogen worden is er in Elim geen vuiltje aan de lucht nou ja geen vuiltje een sneeuwbuitje wel natuurlijk maar ach...

   

Als je vandaag naar buiten keek zou je het niet zeggen met die dikke sneeuwvlokken en op sommige plaatsen wordt er nog op de plassen geschaatst maar het is morgen toch echt Pasen. Maar ze hebben het hem weer geflikt dit wordt vast de grootste paasbult van Noord Nederland en de organisatie heeft alles goed op orde het terrein ligt er keurig bij en er is in de buurt voldoende parkeerruimte dus laat de mensen maar komen.

   

 

 

13-3-2013
Ze zijn terug
Ook onze ooievaars aan de barsweg in Elim zijn weer teruggekeerd op het oude nest na een overwintering in het verre Afrika, terwijl er dikke sneeuwbuien vallen gaan ze onverschrokken door met het in orde maken van hun nest, en vermoedelijk zoeken hun nakomelingen ook een nest in de omgeving want vorig jaar was het nest bij Bé Kikkert aan de Carstensdijk ook bewoond dus moeten er misschien straks nog een paar nesten bijkomen.

   

27-2-2013
Biljarten
Ook de biljarters zijn in 't Vonder zeer actief 2a3 middagen per week is er een groep biljarters bezig  waaronder als vaste deelnemers Rieks en Dirk, 't Vonder beschikt dan ook over een prachtig biljart wat regelmatig wordt voorzien van nieuwe banden en een nieuw laken door vakkundige monteurs. En onder het genot van een drankje vliegt zo'n middag om.

   

11-2-2013
Onze oudere jeugd.
Het is natuurlijk niet alleen de jeugd die zich vermaakt in 't Vonder ook een groot aantal van onze oudere inwoners vermaken zich uitstekend, op onderstaande foto's zie je hoe ze fanathiek aan het koersballen zijn, en dan tussendoor samen koffiedrinken dat schept natuurlijk een band.
Maar ook kan je in 't Vonder een kaartje leggen een potje biljarten en natuurlijk één keer in de maand samen eten wat erg in trek is.

   

 

 

25-1-2013
Aktieve jeugd.
Dat ons dorp een aktieve jeugd heeft dat zie je in veel sporten en dan vooral de laatste dagen op de ijsbaan, maar ondanks dat de ijsbaan open is floreerd het kinderwerk in t Vonder als nooit tevoren zo kunnen de vrijwilligers dan ook elke Vrijdagmiddag rekenen op een volle bak in de hobbyruimte. Maar ook één keer in de maand disco en kinderbingo behoren tot de aktiviteiten van het kinderwerk en alle jeugd van het basisonderwijs is welkom bij t kinderwerk.

   

t Vonder is in 1985 geopend op deze lokatie maar daarvoor werd door Ankie Vrieze het kinderwerk al verzorgd in het houten gebouwtje t Elimmerhout en dat stond op de plek waar nu de korfbal en de tennisclub zitten.

   

 

17-1-2013
Het is weer winter.
Het vriest s nachts matig en overdag blijft de temperatuur ook onder nul dus bestuur en vrijwilligers zijn druk in de weer om er alles aan te doen dat klein en groot weer kan schaatsen, alhoewel met een paar warme voeten in de klompen vanaf de zijkant het schaatsen bekijken is natuurlijk ook mooi.

   

Klaas heeft de schaatsen al onder en staat al op het ijs maar Roelof denkt er toch nog even over na zo van, doe ik het wel of doe ik het niet. maar de jeugd maakte vanmiddag weer gretig gebruik van de ijsbaan. Maar eerst moet je de schaatsen wel onder doen het was dan ook een hele drukte binnen.

   

Maar toen de schaatsen eenmaal goed onderzaten natuurlijk met een beetje hulp van grote broer of zus gingen ze in rap tempo hun rondjes draaien en zo rond vier uur was het dan ook gezellig druk op de baan.

   

Bovenstaande meiden hadden er dan ook echt zin in, maar zeg nu zelf wat is er dan ook mooier dan met een stel meiden wat klieren op de ijsbaan en laten we hopen dat koning winter nog een poosje blijft.

15-1-2013
Rondje om het Dorp.
Het is mooi winterweer en het hef een paar graoden vreurn dus lekker weer um eem naor buutn te gaon mar natuurlijk niet zonder mien plaatiesschieter, want ok in disse tiet kuj toch barre mooie plaatties maakn en daor wik oeu ies een paar van laoten zien, kiekt mar ies mit.

   

De bijde boomsten bint op de brandlichtswieke maakt mit zicht op de Dorpsstraote en t huus van Bert Santing en de tweede dan kiek ie naor de jeulnwieke.

   

En dan wik er oe nog twee laoten zien die bint van de zelde plek maakt want die mit die schaopen der op dan kiek ie ok weer naor de jeulnwieke.

   

En van de twee lesten is de eene umaakt an de Compagnieweg ongeveer 50 meter vanof de Carstensdiek, en de leste is umaakt an de Tuundersweg zowat bij t huus van Diane Boer mit in de verte  oons mooie Dorp in winterrust.

17-11-2012
Elim schoon.
Houd je Dorp schoon? Als je op bepaalde plaatsen in het dorp rondkijkt merk je wel dat de jeugd het niet zo nou neemt wat betreft afval opruimen, overal zie je dan ook lege blikjes en chipszakjes rondslingeren. doch dit geld niet voor één van de jongsten in het Dorp die je dagelijks aantreft aan de Dorpsstraat om en bij de Plusmart. Dit vlijtige kereltje is dagelijks in de weer met trekker en aanhangwagen en voorzien van een knijper om de blikjes uit de bosjes te vissen, hier kan veel jeugd van Elim een voorbeeld aan nemen.

   

12-10-2012
De smederijen.
Gisteravond was weer de jaarlijkse verkiezingen van de smederijen, het budget wordt steeds kleiner en het aantal ideen steeds groter maar na wat rondvraag in het dorp blijkt dat er steeds meer mensen ontevreden zijn want je hoord steeds opmerkingen van zie je wel de grote clubs gaan weer met de centen en de kleintjes hebben geen schijn van kans, want het zijn wel steeds dezelfde clubs die meedoen en natuurlijk een hele schare aanhangers meenemen. Neem nou bv het kinderwerk waarvoor de vrijwilligers graag nieuwe tafels willen ook uit veiligheidsoverweging en alle kinderen uit het dorp kunnen en mogen hier gebruik van maken. Maar er zijn wel ideen uitgevoerd waar geen hond gebruik van maakt,nou ja geen hond?? Neem nou de Jeu de boulesbaan daar is nog nooit een bal op gegooid en die mooie tafel achter de sporthal die wordt gebruikt door mensen waarvoor hij niet bedoelt is.
Eingelijk zouden de clubs die al zoveel binnen gehaald hebben de komende drie jaar niet mee mogen doen dan krijgen de kleinere clubs ook een eerlijke kans.

   

 

11-10-2012
Een mooie dag.
Het was vandaag weer zo'n prachtige dag om even de fiets te pakken om nog lekker een toertje te gaan fietsen. Alhoewel dat ik vanmorgen eerst naar de tandarts moest voor de halfjaarlijkse onderhoudsbeurt van mijn eetgerei en het had ook al flink gevroren want voor dat ik weg kon rijden moest ik eerst de ruiten krabben.  
Maar bij de tandarts was maar een fluitje van een cent en binnen het uur zat ik dan ook al weer bij mijn vrouw aan de koffie.

    

Maar na de koffie lokte toch de buitenlucht dus op de fiets voor een toertje rond Elim, maar natuurlijk niet zonder mijn onafscheidelijke fototoestel en zo hier en daar onderweg even van de fiets om een paar mooie plaatjes te schieten, onderstaande foto's zijn gemaakt aan het Ockenspad bij de waterlossing vanaf de Akkerweg naar de Marten kuilerweg.

   

 

 

7-10-2012
De appartmenten.
Ons Dorpshart is bijna weer compleet, de supermarkt is weer open en heeft het drukker dan ooit maar iedereen ervaart het dan ook als prettig en plezierig winkelen, voor mensen die niet meer zo goed kunnen helpen ze je de boodschappen tot in de auto maar desnoods tot in je koelkast, de eerste appartementen zijn opgeleverd en zullen eerstdaags bewoond worden het zijn zes prachtige woningen waar het zeker prettig wonen is met een prachtig uitzicht over diverse delen van ons mooie dorp.

   

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het plaatsen van de verschillende ondergrondse bakken voor glas. plastic. kleding. papier maar ook frituurvet  batterijen  en meerdere kleine dingen kan men allemaal inleveren bij wat wij noemen één van de modernste millieustraten van de wijde omgeving wat dat betreft loopt Elim ver voor op alle dorpen van Hoogeveen.

   

9-9-2012
Einde feestweek
Vandaag wordt traditiegetrouw de feestweek afgesloten met een tentdienst voor alle gezinten en dan kan het overgrote gedeelte van de versiering weer in de container. het was weer als vanouds een prachtige feestweek en de weergoden waren ons ook weer gunstig gestemd dus het hele feest kon niet meer stuk.

   

 

Maar het klapstuk was wel de Zaterdag met zijn gezellige jaarmarkt zijn corso en na het corso een optreden van de Schorre Morries bij 't Vonder. Het bestuur van 't Vonder laat voor eigen rekening elk jaar de Schorre Morries optreden want dit brengt sfeer en gezelligheid en veel mensen komen speciaal voor dit koor naar Elim wij hebben ze dan ook al weer voor volgend jaar vastgelegd.

   

Binnenkort verschijnen alle foto's in het fotoalbum.

6-9-2012
Gezellig samenzijn
De straten en tuinen van ons dorp zijn weer prachtig versierd en verlicht en het feest is weer in volle gang je kunt weer met volle teugen genieten van de kermis en alles wat daaromheen staat en het is een lust voor het oog om door de verlichte straten van ons dorp te rijden en dan aan het eind van de rit met een heerlijke zak oliebollen huiswaarts te keren.

   

Voor de 55+ van ons dorp was er een gezellige middag georganiseerd met muziek van De Klimroos uit Hollandscheveld maar vooraf konden we genieten van een heerlijke lunch welke werd aangeboden door SWW uit Hoogeveen tussendoor opgeluisterd door De Klimroos met heerlijke meezingers, ook een potje bingo ontbrak niet en onder het genot van een drankje was het een heerlijke middag waar iedereen van heeft genoten.

   

28-8-2012
De afwerking.
Het was vandaag weer een mooie dag dus de speeltuin zat weer barstensvol kinderen die vandaag de taak hadden om hun zelfgebouwde hutten van een fris kleurtje te voorzien nou dat bleek dus goed gelukt want niet alleen de hutten maar ook de kinderen waren dus goed opgeschildert. Toch is het mooi om te zien dat op deze manier de kinderen weer echt van het buitenleven genieten en dat is natuurlijk weer een stuk gezonder dan uren achter de PC te zitten.Henk en Geesje en alle andere vrijwilligers goed gedaan hoor.

   

   

27-8-2012
Woningnood opgelost.
Waar onze landelijke bestuurders verschrikkelijk moeilijk over doen kan onze jeugd in een handomdraai oplossen namelijk de woningnood, want als je ziet wat deze kinderen in één dag plaatsen, ongelofelijk je zou er zo in gaan wonen. Je moet er natuurlijk geen amtenaar bij hebben die zeurt over vergunnigen en uitzicht nee je moet je meer wanen in de tijd van vroeger toen ze ook in één dag een noodwoning bouwden en er ook jaren in woonden maar de jeugd heeft er verschrikkelijk veel plezier in en daar gaat het om en de saamhorigheid is groot zelfs de ouderenbeleven er plezier in.

   

     

 

15-8-2012
Welkom.
En vanmorgen om negen uur had zich al een groot aantal kooplustigen voor de winkel verzameld en precies op tijd werden de deuren geopend en stonden Gert en zijn medewerkers/sters in prachtig nieuwe tenu's de klanten met raad en daad terzijde, de eerste 250 klanten die de kassa passeerden werden verrast met een bos rozen en na ruim een uur waren alle rozen al weg. Ook beschikt de winkel over een leuk hoekje met koffiezetapperaat waar je naar keuze van verschillende soorten koffie en thee kunt genieten, dus een geweldige aanwinst voor ons dorp.

   

   

 

15-8-2012.
De opening.
Gisteravond is onder grote belangstelling onze nieuwe supermarkt geopend, nadat eerst door de kinderen van Stefanie en Gert ballonnen waren opgelaten werd de opening verricht door de Vader van Gert Huisman en kon het toegestroomde publiek de nieuwe winkel bezichtigen. De bevolking van Elim was dan ook in grote getale aanwezig om de familie Huisman te feliciteren met deze prachtige aanwinst voor ons dorp.

   

   

8-8-2012
De Ommekeer.
Ja de ommekeer zit er aan te komen want je houd het niet voor mogelijk wat daar in zo'n korte tijd in de nieuwe winkel gebeurd er wordt keihard gewerkt, drie generaties Huisman samen met een heel leger harde werkers zijn dan ook druk in de weer om alles op tijd op zijn plaats te krijgen. Vanmorgen al vroeg zijn Opa Huisman en kleinzoon Thomas vertrokken naar Haaksbergen om een partij exlusive goederen op te halen voor de nieuwe winkel.
Op onderstaande foto zie je Opa en kleinzoon Thomas druk bezig om alles binnen te krijgen

   

De Plus is voortgekomen uit de Plusmarkt die in 1988 is ontstaan als vervanger van de 4=6 plus. De eerst Plusupermarkt is in 2001 geopend in Boxel en momenteel zijn er in Nederland 259 zelfstandige Plussupermarkten.

   

 

1-8-201
Dit is echt het einde.
Het is Woensdagmiddag 1 Augustus bijna 3 uur dit is dus het laatste moment dat de plus nog open is en om over 2 weken geheel vernieuwd weer open te gaan, de laatste winkelwagens met boodschappen verlaten de winkel. Heel veel schappen zijn al leeg maar ja wat wil je dan ook voor de helft van de prijs nog gauw even je koelkast vullen. Nou daar hebben heel veel mensen schijnbaar nog snel even gebruik van gemaakt

   

Gert en zijn Vrouw rennen van hot naar her om alles in goede banen te leiden bijgestaan door een heel team medewerkers/sters met het zweet dik op het voorhoofd maar met een brede glimlach op het gezicht dat alles zo netjes verloopt.

   

En dan gaan straks de deuren dicht maar achter de deuren wordt er ja zo hard doorgewerkt om over twee weken een geheel vernieuwde winkel aan ons te tonen met een geheel nieuw arsenaal aan producten waar heel het Dorp weer van kan genieten.

   

28-7-2012 De laatste lootjes.
Het is een bekent spreekwoord! de laatste lootjes wegen het zwaarst. En dat geld zeker voor de fam- Huisman want je bent lange dagen in touw en ook 's nachts lig je nog wel eens een uurtje wakker om weer te overdenken wat de volgende dag weer bied, zo is er gisteravond met man en macht de hele tent leeggehaald en vanmorgen al vroeg is de tent al afgebroken en tot laat in de middag waren vader en zoon Huisman druk in de weer om de overtollige rommel af te voeren maar het wordt een prachtig geheel en volgende week wordt er begonnen met het inrichten van de winkel.

   

14-7-2012 Nog even behelpen.
Ja we moeten ons nog even behelpen maar er wordt steeds meer zichtbaar hoe mooi als het gaat worden, dus nog enkele weken deze nood in/uitgang gebruiken en dan gaan we van de kant van de Dorpsstraat de winkel in en daar komen natuurlijk ook ruime parkeerplaatsen wat ook weer een stuk veiliger wordt met het parkeren. Dus allemaal naar de Plus.

   

6-7-2012 De laatste keer.
En dit was dan echt de allerlaatste keer dat mijn vrouw en ik door deze noodingang naar binnen gingen, want we waren nog maar amper binnen of het gat werd gedicht maar ja je moet er ook weer uit, maar inmiddels was er een doorbraak gemaakt naar het nieuwe gedeelte en daar konden dan ook de klanten de winkel weer verlaten sommige klanten beschouden het zelfs als een touristische route en de reacties zijn dan ook zeer positief.

   

2-7-2012 Wat een rommel.
Inderdaad het is een grote rommel maar men zegt altijd het moet eerst erger worden voordat het beter wordt, nou en erg is het natuurlijk maar desondanks blijven de klanten komen en blijven Gert steunen die samen met zijn vader echt niet te beroerd is om de handen uit de mouwen te steken en het zware sloopwerk ook niet schuwen mijn petje voor ze af. En hopelijk kunnen we over ongeveer 6 weken weer winkelen in onze nieuwe supermark 

   

 

9-6-2012 Onder de pannen.
Nou bijna dan, de pannenleggers zijn druk bezig om met behulp van een grote kraan de dakpannen aan stapels op het dak te leggen en als dat gebeurd is en het weer blijft gunstig dan is het nog een kwestie om de pannen op de goede plaats te leggen, dus over enkele dagen kijk je er heel anders tegenaan.

   

12-6-2012 De nieuwe weg.
Momenteel is verkeer naar Hoogeveen via de Carstensdijk niet mogelijk want de Carstensdijk en de Schoonhovenweg worden namelijk helemaal vernieuwd. Jarenlang is er geklungeld met de Carstensdijk, dan werd het weer een stukje breder en dan kwam er weer een nieuwe laag op maar het was altijd prutswerk maar ja nou met de nieuwe techniek komen ze alle vorige klusjes tegen. want de weg was bijna 2 meter breder dan de oorspronkelijke weg,

   

dus aan weerskanten zit een hele strook met zwarte grond waardoor de kanten natuurlijk ook altijd weer verzakten en die zwarte grond moet er nu uit.Het wegdek verwijderen is maar een fluitje van een cent, een grote machine vreet het wegdek er uit en het verdwijnt meteen in een grote vrachtwagen die het puin afvoerd het is gewoon lopend werk.

 

   

9-6-2012 NK Wielrennen.
Het is Zaterdagmorgen en het is miezerig weer desondanks is het al druk in Elim want een aantal wielrenfanaten hebben het bijna onmogelijke waar gemaakt namelijk het Nederlands jeugdkampioenschap wielrennen naar Elim te halen en zo rond 10 uur is er dan ook geen plekje meer in Elim om je auto te parkeren maar ach de carstensdijk is lang dan maar een stukje verder lopen er rijden hier sponsorwagens van bedrijven uit heel Nederland rond wat dat betreft is Elim vandaag landelijk nieuws.

   

   

5-6-2012 Het dak op.
Ja ze gaan letterlijk en figuurlijk het dak op en dan bedoel ik dus de bouwvakkers die druk bezig zijn met onze nieuwe supermarkt maar dat niet alleen ook de tien nieuwe woningen bij de Wiekswal ligt al gedeeltelijk de dakplaten op zoals je ziet er zit nog flink vaart in

   

31-5-2012 Winkelen
Vanmiddag samen met mijn vrouw even wezen winkelen en waar we dat doen hoef ik je natuurlijk niet te vertellen en natuurlijk had ik mijn onafscheidelijke fototoestel bij me en het was dan ook al weer 15 dagen geleden dat ik jullie de vorderingen van onze nieuwe supermarkt getoond had dus nog snel even een paar foto's gemaakt want een uur later regende het volop. Nou je ziet het dus dat je al een idee krijgt wat voor een mooi pand Elim straks rijker is.
Nog enkele maanden geduld en de bewoners van Elim kunnen staks genieten van een prachtige nieuwe supermarkt met volop parkeergelegenheid.

   

15-5-2012 Rondje dorp
Maandagmorgen er schijnt een lekker zonnetje moederdag is weer voorbij dus de rust is teruggekeerd in ons huisje, na de koffie maar eens even een rondje door ons dorp fietsen, fototoestel natuurlijk niet vergeten want de veranderingen moeten toch vastgelegd worden en dan laat ik je op onderstaande foto's zien hoe hard onze supermarkt naar boven schiet en in de zuidwest hoek van het dorp direct naast de nieuwe dokterspraktijk verrijzen tien eigentijdse woningen bestemd voor de inwoners van ons dorp.

placed   placed

27-4-2012 Steeds hoger
Terwijl de prunis bij ons in het hofje al weer bijna aan het eind van zijn bloeiperiode is maar er desondanks nog prachtig uitziet gaan de bouwvakkers bij onze nieuwe supermarkt gestaag door en volgens eigenaar Gert Huisman ligt de bouw goed op schema en kunnen we omstreeks de bouwvakvakantie weer gebruik maken van onze geheel vernieuwde supermarkt.

placed   placed

8-4-2012 De fik er in.
Gisteravond was het dan zover de fik kon er in.De grootste paasbult van Drenthte was een fijt met een hoogte van 15 meter en een omtrek van 135 meter en met goede weersomstandigheden stond niks meer in de weg om de grootste paasbult van Drenthe aan te steken, deze handeling werd verricht door het hoofd van de kinderafdeling van ziekenhuis bethesda waarvoor de opbrengst dus ook bestemd is. Er is door heel veel vrijwilligers maanden aan gewerkt om deze bult bij elkaar te krijgen.  (voor meer foto's zie fotoalbum)

   

5-4-2012 Het vordert al
De winter ligt al weer een end achter ons en de lente heeft zijn intrede gedaan alhoewel als je naar buiten gaat is het nog wel nodig om een warme jas aan te trekken want het is best nog behoorlijk fris buiten. maar de werklui bij de plusmarkt hebben er de gang weer goed in en je kunt nu ook echt zien dat er vooruitgang in het werk zit en volgens Gert zitten ze goed op schema. Dat moet ook wel want volgens de planning gaat de winkel in de bouwvakvakantie twee weken dicht en dan kunnen we genieten van onze nieuwe supermarkt.

   

 

 

 

 

22-3-2012 Goede ontvangst.
Dat we binnenkort weer een goede ontvangst hebben met onze mobile telefoon is vrijwel zeker want de noodmast op de hoek van de Carstensdijk en de Compagnieweg gaat plaats maken voor een defentive mast, vorige week is de fundering gestort en vandaag is met een grote kraan de mast op zijn plaats gezet wat een éénorme klus bleek te zijn.
Vanmiddag waren werklui bezig met werkzaamheden aan de bovenkant van de mast.

   

14-3-2012 De vloer

Vanmiddag om precies 12 uur stopt er een grote kraan bij de in aanbouw zijnde nieuwe Plusmarkt bijna direkt gevolgd door een grote wagen met beton, de planning was schijnbaar zeer goed want de aannemer was net klaar met de voorbereidingen en toen dan ook de kraan in stelling gebracht was kon men metéén met het storten beginnen. Een paar oude bouwvakkers reeds een aantal jaren genietend van hun A.O.W haalden nog een paar herinneringen op hoe dat zo'n 40 jaar geleden ging met de betonmolen en alles in de kruiwagen en als je dan s avonds thuis kwam had je de pijp echt uit, wat dat betreft is er de laatste 25 jaar veel veranderd het werk is echt een stuk makkelijker geworden.

   

29-01-2012 De opening
De nieuwe dokterspost was al enkele weken in gebruik maar gistermorgen is door de vertrekkende dokter Gerard Brouwer de officiele opening verricht van het nieuwe gezondheidscentrum wat is gerealliseerd in een nieuwe aanbouw aan wooncentrum de Wiekswal aan het Hoosvat. Het geheel ziet er prachtig uit met een ruime wachtkamer en drie spreekkamers voor als er in de toekomst nog eens een derde dokter bijkomt. Het eerste plan was om een nieuwe dokterspraktijk in de oude rabobank te vestigen maar de Elimmers mogen blij zijn dat om één of andere duistere reden dat is afgeblazen want dat had nooit zo mooi kunnen worden als het nieuwe onderkomen voor onze dokters.

   

23-01-2012 De zandbak
Ja inderdaad momenteel lijkt het op een grote zandbak maar daar zal als alles een beetje meezit heel snel verandering in komen en dan kunnen de inwoners van Elim en ver daarbuiten weer profiteren van een superluxe supermart met natuurlijk ook superfijne prijzen en een vriendelijke bediening het is er dan ook altijd prettig winkelen want iederéén kent elkaar en de nieuwtjes van de dag komen dan ook meestal uit de supermarkt. Om u er aan te herinneren heb ik nog een oude foto uit mijn verzameling (oude foto's Elim) bijgeplaatst.

   

 

 

10-01-2012 De slopers
De slopers zijn nu 2 dagen bezig en het hele pand zoals de ouderen onder ons zeggen (de winkel van Hendrik Schonewille) is verdwenen, wie weet eingelijk nog hoe oud het pand was? Maar in elk geval het gaat plaats maken voor een moderne supermarkt maar de eerste maanden zullen wij ons moeten behelpen met een noodwinkel maar dat zal zeker lukken, ik heb een kijkje binnen genomen en het ziet er hardstikke goed uit, dus Elimmieten voor de nodige boodschappen hoef je echt niet naar Hollandscheveld.

   

4-1-2012 Het begin
Het gaat er op lijken dat er spoedig verandering komt in het aanzien van onze supermarkt. Achter het magazijn is een grote tent geplaatst die dienst gaat doen als magazijn want het hele oude gedeelte zeg maar de winkel van Hendrik Schonewille gaat straks helemaal verdwijnen, en het tegenwoordige magazijn wordt een noodwinkel, volgende week wordt de oude winkel ontruimd.

     

 

3-10-2011 De Dokter

Na 70 jaar komt er een einde aan het tijdperk Dokter Brouwer. In 1941 vestigde zich de vader van de nu vertrekkende dokter Gerard Brouwer zich in Elim en deze deed de praktijk in 1979 over aan zijn zoon Gerard en die is op 2 Oktober 65 jaar geworden en die vind het nu ook welletjes, wij wensen Gerard en zijn vrouw nog een lang en gelukkig leven op zijn stekkie in Italie en dat hij nog lang van zijn pensioen mag genieten.           

 

21-9-2011 De verandering
Ons dorp verandert momenteel  zienderogen slopers zijn bezig het oude pand van Jurrie Berkenbos te slopen en tezijnertijd verrijst hier een moderne supermarkt wat natuurlijk een geweldige aanwinst voor Elim is. En wanneer we met zijn allen wat minder bij de Aldi en wat meer bij Gert Huisman besteden zal Elim nog jaren een supermarkt hebben waar heel veel dorpen uit de omgeving jaloers op zullen zijn.